• © Foto's: PUUR Bouwen | De structuur van het houtskelet bleef deels zichtbaar, als knipoog dus naar de circulaire manier waarop hoeves vroeger werden gebouwd.
  • De structuur van het houtskelet bleef deels zichtbaar, als knipoog dus naar de circulaire manier waarop hoeves vroeger werden gebouwd.
  • Voor de nieuwe ramen van de hoeve, die deels uit aluminium en deels uit hout bestaan, werd larikshout gebruikt.
  • Voor de nieuwe ramen van de hoeve, die deels uit aluminium en deels uit hout bestaan, werd larikshout gebruikt.

De hoeve, in landelijk gebied, dateert uit 1906. Toen de nieuwe eigenaars ze kochten, was ze dan ook dringend toe aan een opknapbeurt. Ze besloten in zee te gaan met BC architects & studies. “Wij werken altijd met natuurlijke materialen en dat was een van de redenen waarom de eigenaars van de hoeve voor ons kozen”, begint Wes Degreef van BC architects & studies te vertellen. “Zo moest hout in ons ontwerp de boventoon voeren, omdat het een warm materiaal is, maar ook om zo de sfeer van oude boerderijen te doen herleven. Én het circulaire karakter dat die zo typeerde. De boeren gebruikten immers de omliggende bomen om hun gebouwen mee op te trekken. De houten structuren waren ook zo opgebouwd dat je ze terug kon ontmantelen om ze later op een andere plek opnieuw op te bouwen. Dat systeem van hergebruik hebben we volledig teruggebracht in deze hoeve.”

Demonteerbaar systeem

Met een demonteerbaar box-in-boxsysteem in houtskelet dus. “Met kalkhennepisolatieplaten tegen de wanden en schelpen op volle grond als isolerende laag onder de vloeren”, licht de architect toe. “Met een 3D-scan werd de binnenruimte volledig opgemeten. Omdat we met een box-in-box werkten, moest dat echt heel nauwkeurig gebeuren. Daarna hebben we de prefabstructuur uitgetekend op het bureau. Vervolgens gebeurde de productie van de elementen. Vier dagen nadat die aankwamen op de werf had hoofdaannemer PUUR Bouwen het houtskelet al opgetrokken. En het duurde geen week of ook de isolatie was geplaatst.”

De keuze voor een box-in-boxsysteem was volgens Wes Degreef evident. “De opdrachtgever wilde het karakter van de oude boerderij, opgebouwd met bakstenen en met houten vloeren en dakspanten, absoluut behouden. Met zo’n box-in-box was dat mogelijk. De structuur van het houtskelet bleef deels zichtbaar, als knipoog dus naar de genoemde circulaire manier waarop hoeves vroeger werden gebouwd.”

Voor het houtskelet werden massieve balken van douglashout gebruikt. Voor de nieuwe ramen van de hoeve, die deels uit aluminium en deels uit hout bestaan, lariks. De nieuwe plafonds werden afgewerkt met rood Noorse den. Al het gebruikte hout heeft een duurzaamheidslabel.

Terracottategels uit de Boerentonen in Gent

Maar hout is dus slechts een van de vele natuurlijke materialen – nergens werden chemische producten gebruikt – die in het renovatieproject werden gebruikt. Zo werden de wanden op de benedenverdieping afgewerkt met de Brusseleir-leempleister van BC materials, een zusterbedrijf van BC architects & studies dat leemproducten voor de bouw maakt op basis van grond die afgegraven wordt voor Brusselse bouwprojecten. Ook heel wat recuperatiematerialen vonden hun weg naar de gerenoveerde hoeve. Bij Rotor DC in Anderlecht vond de opdrachtgever bijvoorbeeld een vijf meter lange bank – die ze een nieuw likje verf gaven – en terracottategels die vroeger in de Boekentoren in Gent lagen.

Zo tevreden de eigenaars van de hoeve zijn met het eindresultaat, zo te spreken zijn ze ook over de samenwerking met alle betrokken partijen. “Wij zouden iedereen met bouw- of verbouwplannen aanraden om de hoofdaanneming bij één partij te leggen, zodat je zelf niet met verschillende aannemers te maken krijgt. PUUR Bouwen heeft de werf op uitstekende wijze in goede banen geleid”, klinkt het.