• © Foto's: Pieter Frans Gerda Geerts | Het gebouw, gelegen in het groen, biedt onderdak aan acht daklozen.
  • Het gebouw, gelegen in het groen, biedt onderdak aan acht daklozen.
  • Het gebouw, gelegen in het groen, biedt onderdak aan acht daklozen.

De duurzame nieuwbouw met buitentrap aan het einde van een groene laan die uitmondt aan de E10-plas, herbergt vier studio’s en een gemeenschappelijke ruimte. Het gebouw vervangt een bestaande woning die na grondig onderzoek niet efficiënt te renoveren bleek. 

Schelpen als fundering

De fundering bestaat uit een betonnen ringbalk die werd gevuld met een schelpendek van zo’n 40 cm diep. De schelpen, afkomstig uit de Noordzee, sluiten de vochtige bodem af en houden de lucht erboven droog. Bovendien zijn ze 100% herbruikbaar – ze vergaan nauwelijks.

Houtskelet met kalkhennep en houtwol

In het gebouw voeren net als in de fundering bouwmaterialen van natuurlijke oorsprong de boventoon. Het heeft een houtskelet dat werd ingevuld met houtwolisolatie en kalkhennep. Aan de binnenzijde werd de woning afgewerkt met leempleister. Leem en kalkhennep, een natuurlijk mengsel van hennephout, hydraatkalk, minderalen en water zonder toevoeging van chemische stoffen, scoren zowel op het vlak van geluidsisolatie als -absorptie zeer goed. De materialen, die ook herbruikbaar zijn, zorgen ook voor een dampopen constructie, dankzij de vochtregulerende en luchtzuiverende eigenschappen die ze van nature bezitten. Daardoor volstaat een minimum aan technieken en ventilatiesystemen om een aangenaam en gezond binnenklimaat te creëren.

Meer over de andere circulaire kwaliteiten van het project lees je in dit artikel op Circubuild, een website rond circulair bouwen die net als Houtconnect een initiatief is van Palindroom.