• © Beelden: Bjarne Ingels Group (BIG)

Gelupha International Airport, genoemd naar de stad waar de luchthaven komt te liggen, zal grotendeels worden opgetrokken in gelamineerde balken gemaakt van lokaal geoogst hout – Gelupha wordt omringd door bos – om te refereren aan een traditioneel Bhutaans dorp. 

Het gebouw krijgt een zogenaamde diagridstructuur, waarbij een netwerk van schuine balken samen een diagonaal raster vormen dat verticale kolommen en horizontale balken in een traditionele skeletstructuur vervangt. De projectpartners hebben ook de ambitie om de balken te laten versieren met houtsnijwerk door traditionele houtbewerkers uit Bhutan.

In het gebouw, waar onder meer ook een grote yogaruimte komt, zullen de bezoekers zich eerder in een bos wanen dan in een luchthaven door een overvloed aan vegetatie en veel natuurlijke lichtinval. Ook traditionele spirituele symbolen krijgen er een prominente plek.

Vorm van een bergketen

Het gebouw, dat een vorm krijgt die vanop afstand doet denken aan een bergketen, wordt demontabel uitgevoerd, zodat het makkelijk kan meegroeien met de bezoekersaantallen. De schuine daken komen vol te liggen met zonnepanelen.

De bouwwerkzaamheden zijn nog niet gestart, maar het is de bedoeling dat Gelupha International Airport, dat de tweede internationale luchthaven van Bhutan wordt, in 2029 operationeel is.

De bedoeling is dat de luchthaven tegen 2040 1,3 miljoen passagiers per jaar verwelkomt en tegen 2065 5,5 miljoen – ter vergelijking: Brussels Airport klokt jaarlijks af op zo’n 25 miljoen passagiers en Schiphol op meer dan 60 miljoen. De aanpasbaarheid van het ontwerp is dus geen overbodige luxe. 

De tentoonstelling van het project op de Architectuurbiënnale van Venetië, van 10 mei tot en met 23 november 2025, onderstreept de internationale erkenning en het belang van het ontwerp.