Het was aanvankelijk geen absolute must voor Andy en zijn gezin om te bouwen in hout, maar een bezoek aan enkele familieleden die hadden gebouwd met Ecohuis, bracht daar dus verandering in. “Mijn vrouw zag een beetje op tegen het bouwen van een woning omdat je zo vaak hoort dat een bouwproces druk op je relatie kan zetten”, begint Andy te vertellen. “Maar onze familieleden zeiden dat ze geen greintje bouwstress hadden ervaren en dat de bouwtijd van hun woning beperkt was gebleven tot enkele maanden. Omdat we ook al langer onder de indruk waren van hun nieuwe huis, was Ecohuis voor ons de logische keuze.”

Al dachten Andy en zijn vrouw aanvankelijk dat bouwen met Ecohuis voor hen te duur zou zijn. Maar dat bleek fout gedacht. “Bovendien garandeerde Ecohuis dat het zich aan de offerteprijs zou houden, wat zeker niet elk bouwbedrijf doet”, aldus Andy. “Er is enkel nog een beetje bijgekomen omdat wij nog extra’s gevraagd hebben, wat voor Ecohuis overigens geen enkel probleem was.”

Wat volgde, was inderdaad een zorgeloos parcours en korte werffase. “In februari ging de spade in de grond en in juni was alles klaar”, schetst Andy. “De projectleider liet ons elke week weten wat het programma voor die week was. En gedurende heel de werf waren wij welkom in het huis – dat is ook zeker geen evidentie.”

Lage muurtjes

De houtskeletwoning, langs de buitenkant afgewerkt met een lichtkleurige baksteen, heeft enkele opvallende kenmerken. Zo delen enkele lagere muurtjes bepaalde ruimtes visueel op. “Op die manier konden we aparte hoekjes creëren die bij het geheel horen, maar toch afgescheiden zijn”, legt Andy uit. “Zo is onze woonkamer zelf bijvoorbeeld een apart stuk waar je rustig kan cocoonen maar waarbij je toch een open gevoel behoudt.

Ook enkele muren die zwart werden geschilderd, vallen op. Andy: “We wilden niet alleen maar witte muren, zoals tegenwoordig in veel moderne woningen het geval is. Omdat je daar moeilijk een warme sfeer mee kan creëren. Ook het opdelen van bepaalde ruimtes met lagere muurtjes, draagt bij aan een warmer gevoel.”

Voor de vloer koos het gezin op de meeste plaatsen voor vinylparket. “Daar zijn we heel tevreden over, want het ziet eruit als parket en voelt solide en warm, maar vergt toch weinig onderhoud”, motiveert Andy die keuze. “In de keuken, het bureau en de gang hebben we wel voor een vloertegel gekozen.”

Onder elke vloer in de woning ligt vloerverwarming. “Met twee aparte circuits, zodat we het boven koeler kunnen houden dan beneden.”

E-peil van -7

De houtskeletwoning van Andy en zijn gezin kan uitpakken met een E-peil van -7 (!) en een S-peil van 26. Daarnaast behaalde de woning een waarde van het lekdebiet bij 50 Pa per m² verliesoppervlakte van 2.00 m³/h.m². “De man die daarvoor de meting is komen doen, stond zelf met grote ogen te kijken naar zijn laptop. ‘Dat is hier zo dicht als maar zijn kan’, was het enige wat hij kon uitbrengen”, besluit een gelukkige Ecohuis-klant.

Ecohuis publiceerde op YouTube deze video over het project.