• © Beelden: Sou Fujimoto Architects | Enkele visualisaties van het imposante bouwwerk.
  • Enkele visualisaties van het imposante bouwwerk.
  • Enkele visualisaties van het imposante bouwwerk.
  • De reusachtige houten ring wordt momenteel gerealiseerd.
  • De reusachtige houten ring wordt momenteel gerealiseerd.
  • De reusachtige houten ring wordt momenteel gerealiseerd.

De voornaamste van die technieken is de zogenaamde nukitechniek, die veel voorkomt in Japans en bij uitbreiding oosters timmerwerk. Een nukiverbinding is een eenvoudige verbinding die veel lijkt op de bekende pen- en gatverbinding. Het basisprincipe houdt in dat het ene houten element door het andere wordt gestoken. Er wordt geschat dat er 20.000 m³ hout zal nodig zijn voor de ringvormige constructie.

De buitenste cirkel van het bouwwerk, de voorgevel zo je wil, zal 20 meter hoog zijn en de binnenste of achtergevel 12 meter hoog. Het dak van het gebouw, dat transparant wordt en van nok tot beneden 30 meter lang zal zijn, zal bijgevolg afhellen. Het binnenste deel van de ring krijgt op het dak ook een wandelpromenade getooid met seizoensgebonden planten.

De houten constructie omsluit het hart van de Expo 2025, dat zal bestaan uit verschillende paviljoenen – die landen kunnen reserveren en waarin ook sectoren van de Japanse economie zich zullen presenteren – en een stuk bos. Rondom de houten ring zullen vooral festiviteiten plaatsvinden.

Voor architect Sou Fujimoto was het naar eigen zeggen een evidentie om de blikvanger van de Expo 2025 in Osaka, die begint op 13 april en zes maanden duurt, in hout te ontwerpen. “Houtarchitectuur krijgt wereldwijd meer en meer aandacht door de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN”, vertelt hij. “Daarnaast kent Japan een rijke traditie van houtbouw. Die wilden we met het bijzondere bouwwerk, een echte uitdaging gezien de schaal waarop houtbouw erin wordt toegepast, tijdens Expo 2025 graag introduceren aan een wereldwijd publiek.”

Het bijzondere bouwwerk zal zo’n 185 miljard yen of 1,34 miljard euro kosten. De Japanse overheid, de provinciale en stedelijke autoriteiten en de zakenwereld zorgen voor die middelen.

Deze video geeft een idee van hoe de ringvormige structuur er zal uitzien.