• © Beelden: Sweco | In Noorwegen was Sweco verantwoordelijk voor de studie voor de hoogste houten toren die daar tot op heden gebouwd is: de 80 meter hoge Mjøstårnet.
  • In Noorwegen was Sweco verantwoordelijk voor de studie voor de hoogste houten toren die daar tot op heden gebouwd is: de 80 meter hoge Mjøstårnet.

In Noorwegen was Sweco verantwoordelijk voor de studie voor de hoogste houten toren die daar tot op heden gebouwd is: de 80 meter hoge Mjøstårnet. De toren heeft een kern van CLT en gevelverstevigingen van gelamineerd hout. Enkel bepaalde technische vloeren zijn in beton uitgevoerd om zware lasten te dragen en om de structuur te verstevigen.

Een houten structuur is dus wél geschikt voor hoogbouw. De houtbouwtechnieken zijn de afgelopen jaren immers sterk geëvolueerd in die richting en ook (relatief) nieuwe materialen als CLT (cross laminated timber) en GLT (glued laminated timber) maken het mogelijk om stabiele hoge structuren te realiseren.

Veel voordelen

Hout gebruiken als constructiemateriaal voor hoge gebouwen biedt zelfs verschillende voordelen.

Zo kan de lichtheid van hout de seismische krachten die op een gebouw worden uitgeoefend tijdens een aardbeving verminderen. Beton en staal zijn zwaardere materialen, maar dat maakt hen contradictorisch genoeg net minder veerkrachtig tijdens een aardbeving. De lichtheid van hout zorgt er daarnaast voor dat de funderingen van een houten gebouw minder zwaar moeten worden uitgevoerd, wat een materiaal- en dus ook een geldbesparing betekent.

Constructiehout heeft, in tegenstelling wat veel mensen denken, ook een brandvertragende werking indien het juist gedimensioneerd is. Bij blootstelling aan vuur immers kan enkel de buitenkant van juist gedimensioneerde houten balken verbranden. Bij de kern geraakt geen zuurstof, dus die verbrandt niet. Het hout behoudt zo zijn constructieve kwaliteiten, zodat het gebouw niet kan instorten. Een stalen gebouw daarentegen zal het op een gegeven moment begeven onder de hitte van de brand.

Een houten hoogbouw is daarnaast ook veel sneller gerealiseerd dan een traditionele hoogbouw. Althans, de werffase is korter. Verschillende elementen van het gebouw, tot zelfs hele verdiepingen toe, kunnen immers worden geprefabriceerd.

Een laatste, zij het niet-technisch, voordeel van een houten gebouw is natuurlijk ook het feit dat het een veel kleinere ecologische voetafdruk heeft dan een gebouw in staal of beton. Hout is immers niet alleen hernieuwbaar, maar capteert ook CO2. Dat voordeel is veel waard in het licht van de klimaatverandering.

Sweco wil tot slot wel nog benadrukken dat hoogbouw niet noodzakelijk in hout moet worden gebouw. Zo kan een hybride structuur, die hout combineert met staal en/of beton, de voordelen van de verschillende materialen benutten om te voldoen aan de specifieke eisen van een project.