• © Afbeelding gemaakt met AI

De Europese brandwet is dus in wezen niet aangepast, maar Europa probeert via een simpele verduidelijking wel iedereen opnieuw in het gareel te laten lopen.

De aanpassing betreft de toevoeging van het woordje untreated of onbehandeld aan de befaamde CWFT-tabel, waarmee men lambrisering, (gevel)bekleding en vloeren gemaakt van onbehandeld hout kan classificeren in de laagdrempelige brandreactieklasse D zonder het te moeten testen (CWFT staat dan ook voor classified without further testing, red.). De CWFT-tabel was nooit bedoeld voor behandeld hout, maar dat werd in het verleden niet expliciet vermeld in de wettekst, waardoor veel bedrijven de Europese brandwet de afgelopen jaren verkeerd interpreteerden, wat soms geleid heeft tot gevaarlijke situaties. Behandeld hout is immers vaak brandgevoeliger en vooral onvoorspelbaarder dan onbehandeld hout. 

Dat betekent concreet dat verschillende lambrisering- (gevel)bekleding- en vloeroplossingen van behandeld hout, die tot nu toe door sommige marktspelers zonder veel erg werden toegepast in de bouwsector, binnenkort niet meer brandreactieklasse D mogen declareren.

Alle fabrikanten die brandreactieklasse D claimen voor hun bouwproducten van behandeld of gemodificeerd hout zullen die producten dus opnieuw moeten testen. De aanpassing aan de brandwet impliceert uiteraard dat niet al die producten de minimale waarden voor brandreactieklasse D zullen behalen, wat ongetwijfeld betekent dat ze minder gebruikt zullen worden. 

Het spreekt dus voor zich dat de aanpassing de wereld van houten bouwproducten zal hertekenen. Waar het ene houtproduct minder gebruikt zal worden, zal een ander product de aanpassing zijn verkoop zien groeien. 

Toch kan de aanpassing alleen maar toegejuicht worden; ze brengt meer duidelijkheid, waar niemand iets op tegen kan hebben, én meer veiligheid.