De opdrachtgever van het project, Westdeutsche Luftschiffgesellschaft WDL, gebruikt de zeppelin als reclameobject en had een loods nodig om het luchtschip bij slechte weersomstandigheden en in de winter in onder te brengen – na decennialang een grote groene tent met stalen vakwerkspanten te hebben gebruikt. Het stelde het plaatselijke Smyk Fischer Architekten aan als ontwerper.

Het ontwerpbureau ontwierp een hangar met een vorm geïnspireerd op die van een zeppelin. De loods, 92 meter lang, 42 meter breed en 26 meter hoog, is geheel gemaakt van hout, inclusief de imposante gebouwhoge deuren van 72 ton per stuk waarvoor een machinebouwer een aandrijfmechanisme met vier elektromotoren ontwikkelde. Al het hout, zo’n 560 ton in 1.500 geprefabriceerde onderdelen, werd geleverd door DERIX.

Ook verbindingen van hout

Gebogen vakwerkliggers van vurenhout vormen de basis van het gebouw – waar zo’n anderhalf jaar aan gebouwd werd. Opvallend en zelfs uniek is het feit dat de verbindingen in het vakwerk gemaakt zijn van hout en dus niet van staal. De knooppunten komen in detaillering sterk overeen met een stalen knooppunt, maar in plaats van stalen platen en bouten zijn houten platen uitgevoerd in Kerto en deuvels van beukenhout gebruikt. De twee deuren zijn opgebouwd met een vakwerkconstructie van halve bogen die ook helemaal uit hout bestaat en een massieve halve boog voor de aansluiting op de hal. Voor het dakbeschot werden CLT-platen gebruikt. Een glazen plint die zich uitstrekt over de helft van de hangar zorgt voor de nodige daglichttoetreding en visuele connectie met buiten.

Wanneer de hangar leegstaat, fungeert hij als eventlocatie met een capaciteit van zo’n 1.500. Dat betekende wel dat extra isolatie nodig was en stelde nog hogere eisen aan de brandveiligheid – ineens was F30 oftewel dertig minuten brandwerendheid de norm. De uitvoerend architect en bouwbegeleider Gronau benadrukt dat vanwege die brandveiligheid een stalen hangar nooit een optie was.

Duurzaamheid (h)eerst

De nieuwe hangar is uitermate duurzaam en daar is niet alleen de keuze voor hout als bouwmateriaal verantwoordelijk voor. Zo is de fundering van de oude hangar als gebroken puin hergebruikt in de ondergrond van de nieuwe hangar en bestaat de vloer uit betonplaten afkomstig van een nabijgelegen logistiek pand dat gesloopt werd. Ook de gevelbekleding is duurzaam: ze bestaat uit aluminium met een hoog recyclagegehalte en is demonteerbaar.

De Duitse staat lauwerde het opvallende bouwwerk vorig jaar met de Deutsche Ingenieurspreis.