De brandreactieklasse van een houten gevelbekleding wordt bepaald door de volgende variabelen: het specifieke materiaal, de profilering, de opbouw en het eventuele uitlogingsproces. Dat houdt in dat de gevelbekleding getest moet worden zoals ze daadwerkelijk zal worden gemonteerd. Hieronder bespreken we die vier variabelen.
Materiaal
Allereerst heeft het materiaal zelf natuurlijk invloed op de brandreactieklasse. Elke houtsoort heeft immers een andere calorische waarde, snelheid van ontbranding, snelheid van rookvorming bij die ontbranding enzovoort. Ook binnen een bepaalde houtsoort kunnen er verschillen zijn. Rode meranti en vurenhout hebben bijvoorbeeld niet per se dezelfde brandreactieklasse als respectievelijk gele meranti en gemodificeerd vurenhout.
Profilering
Van alle variabelen heeft profilering volgens ons onderzoek de grootste invloed op de brandreactieklasse van een houten gevelbekleding. Uit het onderzoek is immers gebleken dat een houten gevelbekleding door middel van een andere profilering zomaar van brandreactieklasse B naar brandreactieklasse D of zelfs lager kan worden teruggebracht.
Algemeen genomen levert een vlakke gevelbekleding de beste brandredactieklasse op. Elk profilering beïnvloedt dat resultaat negatief. Soms zelfs heel erg, met een vermenigvuldiging van de brandgroei.
Opbouw
De opbouw van de gevelbekleding, bepaald door factoren als de spouwdiepte en de aan- of afwezigheid van een substraat en/of isolatie, hangt vaak nauw samen met de profilering en heeft ook een grote invloed op de brandreactieklasse. Alle variaties in de opbouw kunnen een goede brandreactieklasse zomaar teniet doen.
Samengevat: het is essentieel om de combinatie van materiaal, profilering en opbouw samen te testen.
Uitlogen
Deze variabele moet alleen maar getest worden als de houten gevelbekleding een brandvertragende behandeling kreeg. Meer concreet moet aangetoond worden dat de impact van de brandvertragende behandeling niet vermindert of zelfs geheel wegvalt doorheen de tijd. Vroeger werd dit onderzocht door het materiaal kunstmatig te verouderen, maar vandaag gebeurt dit meestal met een longitudinale studie.
Als een brandvertragende behandeling van een bepaald materiaal succesvol blijkt voor een vlak profiel, dan is dat overigens niet per definitie ook het geval voor een geribbelde versie van hetzelfde materiaal. En ook de opbouw zal weer meer dan zijn rol spelen en moet dus in rekening worden gebracht. Want alle variabelen spelen steeds in op elkaar. Dat laatste is een heel belangrijke nuance en de kern van dit artikel.