• © Afbeelding gemaakt met AI

“Vooral in Nederland, waar biofiel ontwerpen (het verwerken van natuurlijke elementen in een gebouw om zo de band tussen mens en natuur te versterken, red.) al goed zijn weg gevonden heeft, onderzoeken veel studiebureaus het effect van een houten gebouw op de menselijke gezondheid”, begon Ive Jacobs te vertellen. “De resultaten die daaruit komen, zijn echt straf. Mensen voelen zich gelukkiger in een houten gebouw (Ive Jacobs doelde bij die uitspraak op een gebouw waarin het gebruikte hout zichtbaar is, red.) en een gebouw van hout heeft, gezien de natuurlijke eigenschappen van het materiaal, ook een positieve eigenschap op de menselijke gezondheid. Een concreet gevolg daarvan is dat mensen zich minder vaak ziek melden en ook productiever zijn. Bouwen met hout heeft op die manier een gigantische economische waarde voor grote bedrijven, een waarde die helaas stevig wordt onderschat. En die ook gefnuikt wordt door de talloze regeltjes hier in België die bouwen in de hoogte met hout bemoeilijken.”

Ook voor bouwvakkers is bouwen in hout gezonder, volgens Ive Jacobs. "En aangenamer. Er is niets zo fijn als een balk afzagen en eens aan het snijvlak ruiken. Dat is een fantastische én gezonde geur.”

De volledige Houtconnect-podcast over het hoe en waarom van bouwen met hout, waaraan naast Ive Jacobs ook Hanne Bylemans, senior projectleider binnen het team Structural Buildings bij Sweco Belgium, en Filip Geerts, productexpert bij ISOPROC, deelnamen, kan je beluisteren via de link onder dit artikel of via de gekende streamingkanalen, waar de podcast gepubliceerd werd onder het kanaal Palindroom Podcasts.