• © Afbeelding gemaakt met AI

Gevraagd hoe zij de toekomst van houtbouw in België ziet, antwoordde Hanne Bylemans dat ze hoopvol is, waarmee ze als pleitbezorger van houtbouw doelde op de groei die zij de duurzame bouwmethode de komende jaren ziet maken. “Ik denk dat houtbouw nog veel groeimarge heeft in de verschillende segmenten van de vastgoedmarkt. Het gaat nu nog slow en steady, maar de komende tien jaar zal houtbouw in België echt een boost krijgen. Zeker ook omdat de regelgeving dat meer en meer zal stimuleren; vanuit Europa komen er alsmaar meer eisen rond het maximaliseren van de CO2-opslag in een gebouw. Dan is houtbouw de te bewandelen weg.”

“Houtbouw wacht in België dezelfde evolutie als in Nederland, waar heel veel grote traditionele bouwers industriële productielijnen aan het opstarten zijn of al opgestart hebben om gedeeltelijk of volledig te kunnen overstappen op houtbouw. De transitie naar meer duurzaam bouwen is al twintig jaar bezig en houtbouw speelt daar gewoon een heel belangrijke rol in”, trad Filip Geerts, productexpert bij ISOPROC, haar bij.

“Als je duurzamer wil bouwen, is er gewoon geen ander alternatief dan hout”, stelde Ive Jacobs, projectleider bij Sidati. Het is naast beton, steen en staal het enige materiaal dat we constructief kunnen gebruiken. Dat wisten we honderden jaren geleden al, maar we hebben de fout gemaakt dat gaandeweg te vergeten. De slinger is wat te ver doorgeslagen richting het idee dat we het beter kunnen dan Moeder Natuur, wat zelden klopt. Gelukkig treedt houtbouw opnieuw meer en meer op de voorgrond. Pas op, beton, steen en staal gaan niet verdwijnen en dat hoeft ook niet. Alleen moet je ze inzetten daar waar je hun massa echt nodig hebt. Waar hout als bouwmateriaal een optie is, zou die keuze altijd moeten primeren.”

De volledige Houtconnect-podcast over het hoe en waarom van houtbouw kan je beluisteren via de link onder dit artikel of via de gekende streamingkanalen, waar de podcast gepubliceerd werd onder het kanaal Palindroom Podcasts.