• © Beelden: Sweco | Zo zal Treemont eruitzien.
  • Zo zal Treemont eruitzien.
  • Een D-beeld van het gebouw.
  • De binnenkant van het gebouw zal erg lijken op die van het even verderopgelegen Monteco, hier op de foto.

Het bestaande betonnen kantoorgebouw verdwijnt omdat het een bijzonder slechte EPB-score heeft, niet langer voldoet aan de akoestische eisen voor kantoren en met eerder geringe plafondhoogte ook niet langer het comfort kan bieden dat je tegenwoordig in kantoorgebouwen mag verwachten. De ondergrondse parkeergarage blijft wel behouden. Daar komt dus een nieuw houten kantoorgebouw van 25 meter hoog bovenop met zes verdiepingen met een grotere plafondhoogte en comfortabelere werkplekken. Beneens zal het project realiseren.

De betrokken partijen maken zich sterk dat de bouwvergunning er snel ligt en de sloop van het bestaande gebouw tegen het einde van het jaar kan beginnen. De naam van het project, Treemont, verwijst overigens naar de bomen in de achtertuin – die het gebouw ook krijgt – die al van aan de ingang zichtbaar zullen zijn, en naar de straat waarin het gebouw komt te staan.

Hout, hout en nog eens hout

De tree in Treemont zou echter ook gewoon kunnen verwijzen naar het vele hout dat in het gebouw verdwijnt. Het krijgt een structuur van balken en kolommen van gelamineerd hout, zo’n 110 m³ in totaal, en CLT-vloeren, waarvoor zo’n 560 m³ aan CLT-platen nodig waren. Slechts op sommige plaatsen worden stalen balken gebruikt om de grote plafondhoogtes praktisch mogelijk te maken. Alle gebruikte hout heeft het een PEFC-label. De gevels worden afgewerkt met houten cassetten.

Omdat hout zo licht is, kan de bestaande betonnen fundering worden hergebruikt zonder dat die moet worden verstevigd

Bassim El Jazouli, Sweco

Bassim El Jazouli, project leader namens Sweco, licht de keuze voor hout toe. “Hout is een duurzaam bouwmateriaal met veel lagere koolstofemissies, omdat het CO2 capteert, ook wanneer het niet meer groeit. Daarnaast heeft het goede isolatie-eigenschappen en een gewicht-sterkteverhouding die beter is dan die van beton. Omdat het materiaal zo licht is, kan de bestaande betonnen fundering worden hergebruikt zonder dat die moet worden verstevigd. Het hout dat we gebruiken is wel brandbaar, maar heeft, in tegenstelling tot staal, een hoge brandweerstand, omdat het gecarboniseerd werd. De verkoolde buitenlaag  fungeert als een beschermende laag die ervoor zorgt dat de mechanische eigenschappen in de dwarsdoorsnede van het hout veel langer behouden blijven bij brand. Daarnaast blijkt uit verschillende studies dat een houten gebouw wanneer het hout zichtbaar blijft, wat in Treemont zo zal zijn, door de gebruikers ervaren wordt als warmer en comfortabeler. Tot slot kan je met hout ook sneller bouwen dan met beton. De balken en alle andere structurele elementen kunnen in droge omstandigheden worden geprefabriceerd met een veel kortere werffase tot gevolg.”

BREEAM Excellent-certificering

Een houten gebouw met een hoogte als die van Treemont, 25 meter, is eerder de uitzondering. Dat maakt van het kantoorgebouw een referentieproject voor Sweco, zo vindt Bassim El Jazouli. “Net zoals ook het kantoorgebouw Monteco (zie dit artikel, red). in dezelfde straat, met acht verdiepingen nog iets hoger, een referentieproject voor ons is, vertelt hij. “Maar ook dankzij de geplande BREEAM Excellent-certificering zal het gebouw als een visitekaartje mogen worden beschouwd.”

Of Treemont helemaal demonteerbaar wordt, weet Sweco op dit moment nog niet. Bassim El Jazouli: “Maar waarschijnlijk zullen alle liggers vastgeklemd worden tussen of bevestigd worden met stalen deuvels aan de kolommen en dus wel degelijk makkelijk te demonteren zijn van de kolommen. De CLT-platen worden dan weer vastgeschroefd aan de liggers”.

“Houtbouw heeft de toekomst”

De project leader geeft ook nog mee dat Sweco in de toekomst veel vaker hout wil gaan gebruiken in zijn projecten. “Monteco en binnenkort ook ongetwijfeld Treemont zijn succesverhalen die tonen dat je eigenlijk projecten van eender welke schaal in hout kan ontwerpen. We moeten niet altijd de gemakkelijkste weg kiezen en voor staal en beton gaan. Houtbouw is broodnodig als we naar een koolstofneutrale bouwsector en gebouwde omgeving willen evolueren”, besluit hij.

Gerelateerde artikels